В Ловеч набира популярност спортът чирлидинг (cheerleading), заслугата  е  на

...
В Ловеч набира популярност спортът чирлидинг (cheerleading), заслугата  е  на
Коментари Харесай

В Ловеч набира популярност спортът чирлидинг

В Ловеч набира известност спортът чирлидинг (cheerleading), заслугата  е  на Спортен клуб НИКСИМ  с треньор Николай Кралски.

Тази година в страната стартираха разнообразни планове за разпространение и развиване на чирлидинг. Благодарение на управленията на ППМГ и ПЕГ „ Екзарх Йосиф I “ този нов спорт  навлезе и в Ловеч. Около 16 – 18 мажоретки  от Математическата гимназия  участват в  упражненията, малко повече са в Езиковата гимназия.

Началото на този спорт е сложено в Съединени американски щати в края на XIX век, когато стартират публични надпревари в групови игри  сред другите университети. Интересното е, че първият тим по чирлидинг бил формиран единствено от мъже. След скандиране на  името на обичания тим следвала къса хореография, която включвала авансово готови гимнастически извършения.  Мобилизацията на младежите за Втората международна война дава опция в този спорт да влязат и дамите.

У нас към този момент е основан Български чирлидинг съюз, който е член на Международния чирлидинг съюз и е с лиценз от Министерството на спорта.  Има български обединения, които са представяли страната ни на Европейски и Световни шампионати. Председател на Български чирлидинг съюз е ловчалията Милко Кралски. Той е и първият интернационален арбитър от България в този спорт.
Днес в другите дисциплини вземат участие както женски, по този начин и смесени обединения.
Дисциплините на чирлидинг са признати в олимпийското семейство на спортовете, като своя дебют спортът ще направи на Летните олимпийски игри в Лос Анжелис през 2028 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР